Zadendoosjes uitdeeldag

Steenbergse Courant 28-03-2024

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:In de media

“Mijn missie is om alle Steenbergenaren aan het moestuinieren te krijgen”

STEENBERGEN – De meiraap, pronkboon en citroenkomkommer waren een paar van de soorten uit de gratis zadendoosjes die woensdagmiddag werden uitgedeeld in Voedseltuin de Brabantse Walnoot op Landgoed Arcadia. Het is een van de groene ideeën van Caren Vermaat, de drijvende kracht achter de voedseltuin die vorig jaar is gestart. Op allerlei manieren probeert ze inwoners enthousiast te maken voor gezond eten uit eigen tuin. En deze Brabantse bijzondere gewassen maken daar onderdeel van uit. “Er zitten ook zaadjes van de gouden biet in. Past goed bij de uitspraak van de gemeente ‘We hebben hier goud in handen’”, lacht ze.

En de gemeente is blij met Vermaat als een van de ambassadeurs van het vergroenen van de leefomgeving van inwoners. In het kader van de Zero Waste Week waren twee medewerkers aanwezig om bezoekers te vertellen over de mogelijkheden vanuit de gemeente. “Een gratis geveltuintje, nestkastje of subsidie voor een groen idee in de straat. Er is veel mogelijk.” Om alvast een goede start te maken werden er gratis lavendelplantjes uitgedeeld.

Moestuinieren is populair

Een stukje verderop helpt Caren Vermaat de mensen die zich vooraf hadden opgegeven voor het gratis zadendoosje en een rondleiding door de voedseltuin. Daar bleek best veel interesse voor, want moestuinieren is populair. Ook Sharon Schoep komt met haar twee meiden Anouk en Lieke een doosje ophalen. “Zelf hebben we geen moestuin, maar opa en oma hebben wel een kasje staan. Als ze met vakantie zijn helpen we met water geven.”

“Dit jaar nog oogsten uit eigen tuin”

De jeugd is een doelgroep waar Vermaat zich ook op wil gaan richten door scholen uit te gaan nodigen in haar voedseltuin. Want volgens haar kan iedereen een moestuintje beginnen. “Het mooie is dat je echt geen grote tuin nodig hebt want je kan beginnen met een houten box van een vierkante meter. Ik ben nu gediplomeerd moestuincoach en kan op een laagdrempelige manier tips en tricks geven. Als je nu begint kan je dit jaar nog eten uit je eigen tuin, hoe leuk is dat?”

Meer informatie over moestuin workshops: www.moestuinroer.nl

Voor informatie of hulp van de gemeente bij het vergroenen van je eigen leefomgeving stuur je een mail naar: duurzaam@gemeente-steenbergen.nl

Door: Nicole van de Donk