Je bekijkt nu De verborgen schatten van boerenkool

De verborgen schatten van boerenkool

Boerenkool is een typische herfst- en wintergroente. In tegenstelling tot veel andere groenten is boerenkool alleen in het koude jaargetijde vers te koop.  Boerenkool is een van de meest gezonde groente die bestaan. Boerenkool is rijk aan zeer veel nutriënten die in hoge mate aanwezig zijn in dit gewas.

In Nederland wordt boerenkool al eeuwen gegeten maar sinds enkele jaren is het ook in het buitenland waaronder Amerika een populaire groente aan het worden en wordt het zelfs als superfood bestempeld.

 

Geneeskracht

Boerenkool is bekend om zijn geneeskracht tegen diverse welwaartziektes waaronder zelfs diverse vormen van kanker. Dit komt omdat er in boerenkool opvallen veel antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen, glucosinolaten en omega 3 en 6 vetzuren in zich heeft.

250 gram boerenkool is goed voor 2600% van de ADH voor vitamine K, 700% van de ADH voor vitamine A en 180% voor vitamine C. Boerenkool bevat ook veel mineralen: het is rijk aan mangaan, koper, calcium., kalium, ijzer, magnesium en fosfor. Boerenkool bevat zelfs meer vitamine C dan sinaasappels.

 

Bereiding

Boerenkool is ene koolsoort waarvan het blad gegeten wordt. Boerenkool is het gezondst als het 5 minuten wordt gestoomd. Maar je kunt de groente eventueel ook 1 à 2 minuten blancheren dan is de voedingswaarde vrijwel gelijk aan het stomen. Groente blancheren zorgt ervoor dat de kleur, smaak, geur, bite en voedingswaarde behouden blijven. Boerenkool kun je ook heel goed rauw eten door een salade, een stamppot of door een juice. De grote boerenkoolbladen lenen zich uitstekend als basis voor een groene smoothie.

 

 

 

Bronnen:

Mensengezondheid

AHealthylife