Pastinaaksoep pastinaak groenten

Pastinaaksoep met appel

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Recepten

De pastinaak, ook wel bekend als een vergeten groente, heeft de laatste jaren een comeback gemaakt in de culinaire wereld. Deze wortelgroente, die qua uiterlijk op een witte wortel lijkt, heeft een zoete en nootachtige smaak. Wat de pastinaak bijzonder maakt, zijn niet alleen zijn smaakeigenschappen, maar ook zijn voedingswaarde en gezondheidsvoordelen.

Pastinaken zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C, vitamine K en foliumzuur. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het handhaven van een gezond cholesterolgehalte. Vitamine C is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en bijdraagt aan een gezonde huid. Vitamine K speelt een rol bij de bloedstolling en botgezondheid, terwijl foliumzuur belangrijk is voor de celgroei en -ontwikkeling.

Een heerlijk recept met pastinaak is deze Pastinaaksoep met appel.

Ingrediënten:
750 gram pastinaak, geschild, in blokjes gesneden
3 appels, fris zuur b.v. Granny Smith
50 ml. olijfolie
150 gram sjalot, gesnipperd
30 gram gemberwortel, geschild, fijn geraspt
200 ml. witte wijn
1 liter groentebouillon
250 ml. Kookroom of amandel kookroom (Eco mil cuisine)
zout en peper

Bereiding:

  • Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit de sjalot 2 tot 3 minuten op laag vuur.
  • Schil ondertussen 2 appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes.
  • Voeg de blokjes pastinaak en appel toe en fruit mee.
  • Meng de gember erdoor en blus af met de witte wijn.
  • Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook.
  • Voeg de kookroom toe en zet het vuur lager.
  • Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken, totdat de pastinaak en appels zacht zijn.
  • Pureer de soep met een blender of staafmixer.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd voor serveren een (gedroogde) appel in reepjes of blokjes als garnering in de soep.

Ook als garnering kun je toevoegen: hazelnoot en truffelolie.