Kurkuma kweken geneeskracht

Kurkuma kweken in 6 eenvoudige stappen!

Waarom kurkuma kweken? 

Kurkuma ook wel bekend onder de naam turmeric of geelwortel. Het is een wortel van de plant Curcuma Longa die uit Azië komt. Deze wortel staat wel bekend om zijn feloranje kleur en zijn geneeskrachtige eigenschappen. Lees meer over kurkuma en zijn geneeskrachtige werking in het artikel: De kracht van turmeric of kurkuma.

Kurkuma kweken

Dat kurkuma een superfood is, is ondertussen wel bekend. Maar wist je dat je kurkuma nu ook zelf kan kweken in je eigen tuin? Het is erg makkelijk en leuk om te doen. Daarnaast is het ook nog eens gezonder, verser en goedkoper.

Je kunt er zelf voor kiezen om de kurkuma in een pot (met gaatjes aan de onderkant) of in de volle grond te kweken. Plant de kurkuma wortel in maart of april en oogsten kan meestal rond november.

Kurkumakweken

In 6 stappen kurkuma kweken!

Stap 1: Koop een biologische kurkuma wortel.

Stap 2: Stop een stuk kurkuma wortel van twee of drie knoppen in de grond of in een pot. Kies een plekje in de volle of halfvolle zon. Plant de wortel ongeveer 5 cm onder de grond met de knoppen naar boven.

Stap 3: Plant de kurkuma het liefst eerst in een broei- of tuinkas. Wanneer dit niet mogelijk is kan de kurkuma ook groeien in de buitenlucht. Om de plant te laten ontkiemen is het belangrijk dat je hem vochtig houdt. Besproei de plant in ieder geval dagelijks met een water verstuiver of plantenspuit.

Stap 4: Geef de kurkuma voldoende water (om de twee tot drie dagen) om de aarde vochtig te houden. De aarde moet aan de bovenkant zichtbaar vochtig zijn.

Stap 5: Heb geduld! Het kan wel zes tot tien maanden duren voordat de plant volgroeid is. Een warme plek en vochtige aarde versnellen in ieder geval de groei.

Stap 6: Oogst de kurkuma als de bladeren en steel bruin en droog worden. Zorg dat je dit doet voor de eerste nachtvorst. Dit is vaak begin november.

Van de verse kurkuma kun je bijvoorbeeld een poeder maken om door curries en sauzen te mengen. Wij gebruiken het zelf graag voor het maken van een kurkuma thee. Laat ons weten of jij kurkuma zelf gaat kweken en wat je ermee gaat doen! 🙂

Volg ons alvast op Instagram.

Geef een reactie