Turmeric-geelwortel-gezond

De kracht van turmeric of kurkuma

Turmeric oftewel kurkuma is een krachtig kruid dat oorspronkelijk uit India komt en ook wel geelwortel, curcuma, koenir of koenjit wordt genoemd.

Wat is turmeric?

Turmeric ook wel bekend onder de naam kurkuma of geelwortel is een kruid dat vooral bekend staat om zijn feloranje kleur en heilzame werking. De oranje kleur komt van de gelijknamige stof curcumine. Het is eigenlijk een wortel van de plant Curcuma Longa die oorspronkelijk uit Azië komt. De plant is familie van de tropische Zingiber officinale oftewel de gemberplant.  Gember wordt hier al veel gebruikt en staat ook bekend om zijn geneeskrachtige werking. Turmeric wordt hier nog niet zo veel gebruikt maar er komt gelukkig steeds meer informatie over hoe gezond en geneeskrachtig dit kruid is.

Waar is turmeric goed voor?

Turmeric staat bekend om veel geneeskrachtige eigenschappen waarover steeds meer bekend wordt:

  • Antioxidant
  • Ontstekingsremmer
  • Goed voor hart- en bloedvaten
  • Goed voor de spijsvertering
  • Antibacterieel
  • Goed tegen gewrichtspijnen (artrose en artritis)
  • Immuun booster
  • Bestrijd kwaadaardige cellen

Er zijn artsen die beweren dat turmeric bij sommige vormen van kanker zoals alvleesklier kanker zelfs effectiever is dan chemotherapie, maar dat is nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Waar de wetenschappers het in ieder geval wel over eens zijn is dat turmeric een ontstekingsremmende werking heeft en kleine chronische ontstekingen kan bestrijden.

Turmeric is bloedverdunnend, helpt tegen de samenklontering van bloedplaatjes en is cholesterolverlagend. Ook helpt het goed tegen reumatoĂŻde artritis. Het wordt ingezet als natuurlijke pijnstiller bij reuma, artrose en artritis. Het stimuleert de beweeglijkheid van gewrichten en behoud de soepelheid.

Turmeric is een sterke antioxidant en een goede beschermer tegen vrije radicalen. Dit zijn alle schadelijke stoffen waarmee we (dagelijks) in aanraking komen en waartegen we ons lichaam willen beschermen. Vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld bij sigarettenrook, uitlaatgassen, Uv-straling en alcohol. Turmeric of geelwortel helpt deze vrije radicalen te bestrijden en ze op te ruimen. Turmeric helpt je je immuunsysteem te versterken en je afweer tegen virussen en infecties te vergroten.

Wat doet turmeric?

De actieve actieve stof in de geelwortel is curcumine en die wordt helaas niet zo goed door ons lichaam opgenomen. Om de werkzame stof van geelwortel te vergroten wordt het geadviseerd om turmeric in te nemen in combinatie met zwarte peper. Dit vertraagt de afbraak van curcumine en versterkt de werking.

Turmeric helpt je lichaam te ontgiften. Het zuivert je hele lichaam van schadelijke stoffen tot in de diepste vezel.

Als mooie bijkomstigheid helpt turmeric ook bij afvallen en gewichtsverlies. Door de zuiverende werking worden ook vetcellen gezuiverd en helpt het de vetverbranding te stimuleren.

Hoe gebruik je turmeric?

Je kunt turmeric gebruiken als poeder, als supplement of vers kruid. Van belang is dat je in ieder geval een biologische variant kiest. Je kunt het gebruiken in de keuken om toe te voegen aan curries, soepen en sauzen of als dressing door een salade. Er zijn ook genoeg lekkere recepten te vinden uit de ayurvedische keuken ter inspiratie.

Wij gebruiken zelf vaak verse turmeric of geelwortel om een kruidenthee van te trekken.

Je kunt de turmeric natuurlijk gewoon in de supermarkt kopen maar veel leuker is het om de turmeric zelf te kweken in je moestuin. Wij gaan dit binnenkort zelf ook doen en zullen onze ervaringen dan delen. Volg ons alvast op Instagram. Wordt vervolgd
. 🙂

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie