Je bekijkt nu Geneeskracht van munt

Geneeskracht van munt

Mentha (munt) komt van het Griekse woord ‘Minthos’ dat ‘sterk riekend’ betekent. De geur is ook sterk en fris. Munt laat zich makkelijk kruizen, er zijn dan ook veel soorten munt. De pepermunt, de Mentha peperita is een kruising tussen de Mentha spicata (groene munt) en de Mentha aquatica (watermunt). Het is de belangrijkste munt soort geworden met de sterkste geur. Mentha peperita (pepermunt) wordt van oudsher gebruikt als pijnstiller en veel bij hoofdpijn, verkoudheid en bij de spijsvertering ingezet. Munt werkt goed op de maag en behoord bij het aarde element, gezien vanuit de Chinese geneeskunde. Je kunt munt geneeskrachtig inzetten, maar ook goed gebruiken in de keuken.

 

Een kopje munt thee heeft een stressverlagende werking op het lichaam. De munt doet de stress direct verminderen en zorgt voor een verminderde aanmaak van het stresshormoon cortisol. Na een drukke dag is munt thee ook ideaal om je maag te kalmeren. Een kopje munt thee helpt je stresshormonen in balans te houden en je spijsvertering te stabiliseren.

Medicinale muntthee zelf maken : Doe 1 flinke eetlepel verse munt bladeren in 250 milliliter koud water. Breng het aan de kook. Neem het weer van het vuur en laat het 10 minuten trekken. Giet het door een zeef. Drink ca 3 grote koppen van deze thee per dag en dat gedurende 3 weken.

Als je in het voorjaar verse munt in je tuin plant kun je door de snelle groei van de munt de hele zomer van je munt thee genieten.

 

Geef een reactie