vergroenen doen we samen

Steenbergse Bode 03-04-2024

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:In de media

STEENBERGEN – Afgelopen week vond voor de eerste keer de Zero Waste Week plaats in gemeente Steenbergen. De gehele week stond in het teken van het voorkomen van afval en verspilling.

De Zero Waste Week wordt georganiseerd door Zero Waste Nederland in samenwerking met gemeente Steenbergen, Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht en Samen in de Regio. Inwoners konden deelnemen aan diverse activiteiten, die allemaal lieten zien hoe makkelijk en leuk het is om geen of minder afval te produceren en te vergroenen.

Voedseltuin De Brabantse Walnoot
Een van de activiteiten in het kader van de Zero Waste Week was de zadendoosjes uitdeeldag op woensdagmiddag 27 maart in Voedseltuin De Brabantse Walnoot. De zadendoosjes met vergeten groenten van De Brabantse Wal, waaronder de gouden biet, meiraap en brave hendrik vonden gretig aftrek onder de inwoners. “Er gaan gelukkig steeds meer mensen aan het moestuinieren”, aldus Caren Vermaat, initiatiefneemster van Voedseltuin de Brabantse Walnoot. “Want moestuinieren is niet alleen goed voor gezonde voeding maar voor je algehele gezondheid. Het heeft echt alles in zich: gezonde voeding, beweging, ontspanning, slaap, zingeving en sociale contacten. Zo mooi om te zien hoe dat hier vandaag allemaal samen komt. Vandaar dat we dit seizoen niet alleen veel meer activiteiten en workshops gaan organiseren, maar ook rondleidingen, proeverijen en bedrijfsuitjes. Zo kan iedereen zelf ervaren wat moestuinieren kan betekenen voor zowel je eigen gezondheid als die van je leefomgeving.”

Workshops
Tijdens de zadendoosjes uitdeeldag konden de inwoners ook kennismaken met een van de workshops: ‘Composteren kun je leren’. Hier leerden inwoners hoe ze zelf compost en een mini-wormenhotel kunnen maken en welke materialen ze hiervoor kunnen gebruiken. Dit seizoen zullen ook andere workshops gegeven gaan worden, zoals het kweken van oesterzwammen, het opzetten van een eigen voedseltuin en het maken van jams & chutneys. Meer informatie over de activiteiten en workshops is te vinden op: www.moestuinroer.nl

Vergroenen doe je zo
Gemeente Steenbergen was ook aanwezig tijdens de zadendoosjes uitdeeldag in de Voedseltuin. Glenn Lakeman van Gemeente Steenbergen laat weten hoe belangrijk de gemeente het vindt om de inwoners te stimuleren hun tuin en omgeving te vergroenen. “Veel mensen willen dat wel, maar het is vaak niet bekend dat hier vanuit de gemeente en provincie ook veel regelingen en subsidies voor zijn. Zo is deze week ok het NK tegelwippen weer van start gegaan. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 gaat gemeente Steenbergen de strijd aan met ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Inwoners die hieraan mee willen doen kunnen zelfs hun tegels laten ophalen door de Tegeltaxi”, aldus Glenn. Er zijn momenteel diverse stimuleringsregelingen voor inwoners om te vergroenen zoals een gratis geveltuintje of subsidie voor een groen idee.

 

Voor informatie of hulp van de gemeente bij het vergroenen kunnen inwoners een mail sturen naar: duurzaam@gemeente-steenbergen.nl [n]