zadendoosjes zero waste week

Steenbergse Bode 6 maart 2024

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:In de media

Zadendoosjes voor inwoners Brabantse Wal

Door: Redacteur Algemeen

STEENBERGEN – Tijdens de Zero Waste Week zal Voedseltuin De Brabantse Walnoot inwoners van de Brabantse Wal leren hoe ze zelf aan de slag kunnen met een eigen moestuintje en zadendoosjes uitdelen.

Voedseltuin de Brabantse Walnoot is in 2023 opgestart met als missie het verbeteren van de gezondheid van de inwoners van de Brabantse Wal en het verbeteren van de leefomgeving. De Voedseltuin is gelegen op Landgoed Arcadia te Steenbergen en heeft een oppervlakte van ruim 2500 m2 waar alle verschillende pijlers van een gezonde leefstijl samenkomen: voeding, beweging, ontspanning, sociale verbinding en zingeving.

Samen Zaaien…Samen Groeien
Omdat de Rabobank 125 jaar bestaat wil de Rabobank iets teruggeven aan de samenleving en ondersteunt met een eenmalige bijdrage diverse duurzame projecten en initiatieven die de lokale gemeenschap versterken. Vanuit deze bijdrage heeft Voedseltuin De Brabantse Walnoot voor het project ‘Samen Zaaien…Samen Groeien’ een duurzaamheidsbijdrage ontvangen om inwoners van de Brabantse Wal te stimuleren zelf aan de slag te gaan met het kweken van groenten.

Vergeten groenten van de Brabantse Wal
Door veranderende voedselvoorkeuren en industrialisatie van de landbouw zijn veel fruit- en groentegewassen aangepast of (genetisch) gemodificeerd waardoor veel oude bijzondere rassen zijn vervangen door meer commerciële rassen. “In de Voedseltuin hadden we vorig jaar al diverse vergeten groenten staan, en die gaan we dit jaar uitbreiden met groenten van de Brabantse Wal, aldus Caren Vermaat, initiatiefneemster van Voedseltuin De Brabantse Walnoot. Deze smaakvolle en voedingsrijke groenten werden vroeger in deze regio verbouwd op de vruchtbare kleigronden maar zijn in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt. Hoe mooi is het dat deze historische en traditionele soorten groenten die in deze regio goed gedijen kunnen worden doorgegeven aan de nieuwe generatie. ”

West-Brabant zaait plantaardig
Onlangs werd bekend dat het rijk 15 miljoen euro gaat investeren in de plantaardige kracht van de regio West-Brabant. Het geld van de Regio Deal zal onder meer worden ingezet voor projecten die zich richten op bewustwording rondom plantaardig en gezonde leefomgeving. De projecten vanuit de Voedseltuin sluiten hier mooi op aan. “Naast de zadendoosjes van De Brabantse Wal organiseren we ook activiteiten en workshops over hoe inwoners zelf een voedseltuintje of kruidentuintje kunnen aanleggen en gaan we bedrijven helpen te vergroenen met een Brabantse Walbox.”

Zero Waste Week
De Zero Waste Week vindt dit jaar plaats van 24 tot en met 30 maart. Het is een meerdaags festival met meer dan 40 duurzame activiteiten op het gebied van verspillingsvrij en afvalvrij leven. Op woensdag 27 maart kunnen inwoners van 14.00 tot 16.00 uur een bezoek brengen aan de Voedseltuin en kans te maken op een van de 250 gratis zadendoosjes. Meer informatie over de activiteiten van de Voedseltuin en het aanmelden voor de zadendoosjes uitdeeldag: www.moestuinschatten.nl

 

https://www.internetbode.nl/steenbergen/412289/zadendoosjes-voor-inwoners-brabantse-wal