Kruidentuin-aanleggen-maken

Een kruidentuin in 5 stappen

Kruidentuin aanleggen

Voordat je kunt gaan genieten van je eigen kruidentuin zijn er een aantal stappen om te doorlopen. Na het uitvoeren van deze stappen kun jij zelf makkelijk je eigen kruiden kweken. Het aanleggen van een kruidentuin is bevredigend, gezond, lekker en het staat ook nog eens gezellig in je tuin.

STAP 1: Welke kruiden in de kruidentuin

Als je wilt beginnen met een eigen kruidentuin zul je eerst moeten gaan nadenken over welke kruiden je wilt gaan planten.

Je kunt hiervoor beginnen te bedenken welke kruiden je lekker vindt en welke kruiden je ook het meest gebruikt in je keuken of in andere toepassingen zoals elixers, boeketten of kruidenzakjes.

De kruiden die ik het meest gebruik zijn:

  • Rozemarijn (door sauzen en soepen)
  • Basilicum (pesto en vers over de caprese)
  • Lavendel (boeketten en kruidenzakjes)
  • Koriander (bij currys)
  • Munt (thee)

STAP 2: Planten of zaaien in de kruidentuin

Het is heel verleidelijk om de kruidenplantjes die je in de supermarkt koopt na gebruik in de tuin te zetten. Dit is geen goed idee, omdat deze plantjes helemaal niet bedoeld zijn voor in de volle grond en je daar dus ook geen plezier van gaat hebben. Ze gaan meestal gewoon dood.

Als je weet welke kruiden je wilt hebben in je kruidentuin kun je hiervoor dus zaadjes aanschaffen of kleine plantjes van een tuinder of tuinwinkel kopen.

Het voordeel van zaadjes is dat het een stuk goedkoper is en er vaak genoeg zaadjes in een zakje zitten waarmee je jaren vooruit kunt, een nadeel is dat het langer duurt voordat ze gegroeid zijn en dat het meer verzorging en aandacht vergt. Een ander voordeel van zaadjes is dat het ook wel heel leuk is om te zien hoe de zaadjes ontkiemen en dat er uit het niets uiteindelijk een mooie plant gaat groeien. Dat heeft ook echt wel iets magisch.

Als je net begint met het kweken van kruiden is het misschien het handigst om aan het begin van het seizoen bij een tuinder wat kleine kruidenplantjes aan te schaffen die niet meer zo kwetsbaar zijn en die snel resultaat geven.

Stap 3: Volle grond of potten in de kruidentuin

Ook iets om over na te denken is of je de kruiden in de volle grond in je tuin gaat zetten of in potten wilt plaatsen.

Bijna alle kruiden zijn ook geschikt om in potten te kweken. Zolang je maar rekening houdt met de grootte van het kruid en de pot. Het is namelijk erg belangrijk dat kruiden in potten genoeg ruimte hebben. Vergeet ook de diepte van de pot niet: sommige kruiden zoals mierikswortel hebben erg diepe wortels dus ook een diepe pot nodig. Kruiden zoals citroenmelisse en munt zijn echte woekeraars. Als je die in de volle grond zet gaan ze heel je tuin door dus voor deze kruiden is het juist handig ze in een pot te zetten om ze zo een beetje binnen de perken te houden.

Een ander voordeel van potten is dat de potten niet veel ruimte innemen en je ze ook gemakkelijk kunt verplaatsen. Als je ziet dat een kruid wat meer zon nodig heeft zet je hem gewoon op een wat zonniger plekje.

Het voordeel van kruiden in de volle grond zetten is dat ze groter en sterker kunnen groeien en waarschijnlijk langer overleven.

Stap 4: Kruiden planten in de kruidentuin

Als je weet welke kruiden je waar neer gaat zetten in de kruidentuin dan kun je gaan beginnen met planten. Hierbij dien je goed rekening te houden met de zaai- of planttijd. Deze staat meestal goed aangeven op het zakje met zaden of op het kruidenplantje van de kweker. Als je gaat zaaien moet je meestal eerst voorzaaien. Dat wil zeggen dat de zaadjes nog niet gelijk de volle grond inkunnen maar eerst in kleinere zaaipotjes gaan totdat de zaailingen groot en sterk genoeg zijn om de grond in te gaan. Dat staat ook altijd aangegeven op het zaaizakje. Vuistregel is dat de zaailingen niet voor ijsheiligen de volle grond ingaan, want tot die tijd is de kans op nachtvorst nog aanwezig. Ook al lijkt het steeds eerder voorjaar te worden hier en denk je dat het wel kan, het is toch zonde als het dan tussendoor nog een keer s nachts licht vriest en al je plantjes kapot gaan. Als je dus het zekere voor het onzekere wilt nemen houd dan de datum van 15 mei aan om de plantjes in de volle grond te zetten.

Als je ze in potten plaatst kun je de potten tot 15 mei het best beschut zetten of binnen houden.

Bij het planten van de kruiden in potten voeg je onderin de pot eerst hydrokorrels en daarna goede aarde (bijv. voor kruiden of moestuin) die voldoende voedingsstoffen bevat.

Ook als je de kruiden in de volle grond zet is het van belang dat je hier wat goede aarde met meststoffen aan toevoegt.

Stap 5: Kruiden oogsten in de kruidentuin

Knip je kruiden ’s ochtends, nadat de dauw verdampt is, op een droge dag. Pluk geen blaadjes af maar knip zoveel mogelijk de stengels.

Als je de kruiden wilt drogen kun je ze het best in kleine bosjes ophangen maar nog beter is om de stengels uit te leggen op een droogrek of rooster. Laat ze een week in een donkere, luchtige kamer drogen. Doe ze in een inmaakpot of een blik, sluit goed af en bewaar in het donker. De beste kruiden om te drogen zijn munt, citroenverbena, lavendel, citroenmelisse, goudsbloem, oregano en marjolein

Tijm, salie, rozemarijn en laurier hoef je niet te oogsten: die houden hun bladeren in de winter en kun je dus het hele jaar afknippen.

Groene kruiden zoals basilicum, dille, bieslook, peterselie en dragon verliezen veel van hun geur en smaak als je ze gaat drogen. Deze kun je dus het beste gewoon vers gebruiken of je kunt ze verwerken door een pesto of kruidenboter.

Volg mij op Instagram voor meer kruidentuin inspiratie. 🙂

Geef een reactie