voorzaaien

10 praktische (voor)zaai tips

Met het voorjaar in aantocht, staat het moestuin seizoen weer voor de deur! Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken en te beginnen met zaaien en voorzaaien. Hier zijn 10 praktische tips om je op weg te helpen:
Ken de optimale zaaitijden

Vanaf februari kunnen de eerste vroege voorjaarsgroenten zoals paprika, courgette, peper, aubergine, sla, spinazie, tuinbonen en worteltjes gezaaid worden. Vanaf maart en april zijn alle overige zomergroenten zoals komkommer, bieten, broccoli, aardbeien, pompoenen en tomaten aan de beurt.

Let op de temperatuur

Niet alle zaden kiemen bij dezelfde temperatuur. Zorg ervoor dat je de ideale temperatuur kent voor elk gewas dat je wilt zaaien. Bijvoorbeeld, sla en spinazie kiemen al bij 10°C, terwijl courgette, paprika en tomaat minstens 20°C nodig hebben.

Warm de grond op

Als de grond nog te koud is, kun je deze afdekken met een lap doorzichtig plastic. Dit helpt de grond op te warmen, waardoor de zaden sneller kiemen.

Hoe diep zaaien?: Zaai niet te diep. Voor kleine zaadjes is een diepte van 1 centimeter meestal voldoende. Grotere zaden zoals die van peulvruchten zaai je iets dieper. Een goede vuistregel is: zaai de zaden zo diep als ze groot zijn.

Geef voorzichtig water

Geef direct na het zaaien water, maar wees voorzichtig om te voorkomen dat het zaad wegspoelt. Gebruik in het begin een plantenspuit en schakel later over naar een fijne broes van de gieter. Houd de grond vochtig maar vermijd te veel water, omdat dit kan leiden tot rotten van de zaden.

Controleer regelmatig

Controleer dagelijks de vochtigheid van de grond. Als de grond droog aanvoelt, geef dan wat extra water. Als de grond nog nat is, wacht dan even voordat je opnieuw water geeft.

Zorg voor goede drainage

Zorg ervoor dat de grond goed draineert om wateroverlast te voorkomen. Dit is vooral belangrijk bij zware regenval.

Gebruik hoogwaardige potgrond

Voor het voorzaaien binnenshuis is het belangrijk om hoogwaardige potgrond te gebruiken die rijk is aan voedingsstoffen. Wij gebruiken potgrond van Bio-Kultura.

Label je zaaibedden

Vergeet niet om je zaaibedden te labelen, zodat je later gemakkelijk kunt identificeren wat je hebt geplant. Wij gebruiken sateprikkers van de Action om de namen van de zaden op te schrijven.

Verzorg je plantjes met liefde

Onthoud dat kiemkracht en groei wat tijd kunnen kosten. Heb geduld en geniet van het proces terwijl je tuin langzaam tot leven komt.

Met deze tips ben je goed op weg naar een succesvol moestuinseizoen. Happy gardening!

Lees ook het artikel over combinatieteelt in moestuinbakken.