combinatieteelt in moestuinbakken

Combinatieteelt in moestuinbakken

Combinatieteelt, ofwel het combineren van verschillende plantensoorten die elkaar aanvullen en versterken, is een eeuwenoude praktijk die niet alleen de opbrengst van je moestuin kan verhogen, maar ook plagen kan helpen afweren en de bodemvruchtbaarheid kan verbeteren. In dit artikel kun je ontdekken welke groenten het best gecombineerd kunnen worden in moestuinbakken van 1m x 1,5m om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte en de voordelen van combinatieteelt te benutten.

Voordelen van Combinatieteelt

Het combineren van bepaalde groenten door combinatieteelt in moestuinbakken heeft verschillende voordelen, waaronder:

  • Ongediertebestrijding: Sommige planten hebben natuurlijke eigenschappen die helpen bij het afweren van bepaalde plagen. Door ze naast elkaar te planten, kunnen ze elkaar beschermen.
  • Bodemverbetering: Sommige planten hebben diepe wortels die voedingsstoffen naar de oppervlakte brengen, terwijl andere stikstof fixeren of de bodemstructuur verbeteren.
  • Ruimtebenutting: Door groenten te combineren die op verschillende hoogtes groeien of verschillende ruimtes innemen, kun je de beschikbare ruimte optimaal benutten.

Combinaties voor een Moestuinbak van 1m x 1,5m

  1. Tomaten, Basilicum en Wortelen: Tomaten en basilicum vormen een klassieke combinatie, waarbij basilicum helpt bij het afweren van tomatenplagen zoals witte vliegjes en tomaten helpen bij het beschermen van basilicum tegen bodeminsecten. Wortelen kunnen tussen de tomaten worden geplant, omdat ze ondiep wortelen en weinig ruimte innemen.
  2. Sla, Radijsjes en Bonen: Sla gedijt goed in de schaduw van bonen, terwijl radijsjes snel groeien en gemakkelijk tussen de bonen kunnen worden geplant. Bonen fixeren stikstof in de bodem, wat gunstig is voor alle drie de gewassen.
  3. Komkommers, Maïs en Pompoenen: Deze combinatie staat bekend als de “drie zussen” in de inheemse Amerikaanse landbouw. Maïs fungeert als klimsteun voor komkommers, terwijl pompoenen dienen als bodembedekker en helpen bij het onderdrukken van onkruid.
  4. Paprika’s, Ui en Knoflook: Ui en knoflook kunnen helpen bij het afweren van plagen zoals bladluizen en motten, terwijl paprika’s profiteren van de bodemverbeterende eigenschappen van deze bolgewassen.

Tips voor Succes

  • Plant hogere gewassen aan de noordzijde van de moestuinbak, zodat ze de kortere gewassen niet overschaduwen.
  • Houd rekening met de groeisnelheid en ruimtevereisten van elke plant bij het plannen van je combinaties.
  • Wees bereid om te experimenteren en te leren van je ervaringen. Niet alle combinaties werken voor elke tuinier of in elke situatie.

Lees ook het artikel over de voordelen van een permacultuurtuin